Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyöngyszemek a gyermekneveléshez

2019.04.11

1. Sose értékeld alul a gyereked!

Egy szerető anyuka nem mondja azt a gyerekének, hogy rossz. Ő inkább így dorgálná meg: „egy ilyen jó gyerek, mint te, hogy tudott ekkora csínyt tenni?” A gyereknek nincsenek hiányosságai, és nem is szabad lennie – ez vezérli a szülőt a gyereknevelésben, és bár lehet, hogy a szülő tud róluk, sosem teszi nyilvánvalóvá azokat.

 

2. Biztosíts a gyereknek egészséges szabadságot. 

A felelős gyereknevelés két ellentétes pillérre épül: a gyerek szabadságára és a szigorú szabályokra. A felelős szülők nem fognak kiakadni amiatt, hogy a gyerek a drága parfümöt a macskára önti, vagy hogy összefirkálja a falat az anyuka legdrágább rúzsával! Ők inkább abból csinálnak perpatvart, ha a kicsik pimaszkodnak és szemtelenkednek a náluknál idősebbekkel, füllentenek vagy megszegik a szavukat.

 

3. Dicsérd meg a gyereket, bármilyen alkalomból!

Egy anya mindig büszke a gyerekére. A dicséret pedig már a létezésének első napján elkezdődik. A szerető anya a legapróbb sikerekre is felfigyel, és szétkürtöli a családban, ha a csemetéje krikszkrakszolt egy pálcikaembert a papírra, vagy kiejtett egy új szótagot. A lényeg: a gyereknek tudnia kell, hogy ügyes. Ez ösztönzi őt a további jóra.

 

4. A szülő felelős a gyereke viselkedéséért! 

A felelős szülők szentül hiszik, hogy minden véletlenül kiejtett szó és minden meggondolatlan cselekedet a gyerek előtt visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Éppen ezért, a szülő kiváló példakép a gyerek számára, és maximálisan felelős a tetteiért.

 

5. A kölcsönös szeretet és a tisztelet a gyermek pszichés egészségének a kulcsa. 

A hagyományok szerint, a család alapja a férj és a feleség – az apa és az anya. Ezért már kiskorától fogva arra neveld a gyereket, hogy az apa elsősorban az anyára figyel, és fordítva. Ha a gyerek látja, hogy a szülők szeretik és tisztelik egymást, biztonságban érzi magát. Az ilyen viselkedés pedig példaértékű a gyerek számára, amit ő is továbbvisz a saját családjába.

 

6. Tanítsd meg a gyereket arra, hogy jól szervezze meg az idejét. 

A gyerekeknek fogalmuk se legyen, mit jelent a lustálkodás vagy unatkozás! Már kiskoruk óta ahhoz szoktasd, hogy elfoglaltak legyenek. Ez legyen számukra a legtermészetesebb életforma.

 

7. Tanulj meg szülőnek lenni! 

A szülői mesterség addig tanulható, míg az első gyerek megszületik. A lány amikor férjhez megy, már készen kell álljon az anyaságra. A legfontosabb karrier számára a ház és a család. Ha startból úgy állsz hozzá a gyerekvállaláshoz, mint teherhez, az olyan is lesz! Izraelben például iskolákban tanítják az apa- és anyaságot, hogy sikeres, boldog gyerekek kerüljenek ki a családokból!