Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit ajándékozzunK?

2016.01.13

Mit ajándékozzunk?

Ünnepről ünnepre felmerül a kérdés, milyen ajándékkal lepjük meg csemetéinket. Izgatottan járjuk a boltokat, és a  bőség zavarával küszködünk. Melyiket a sok közül?

És felmerül a kérdés, milyen is az igazán jó játék, amit nem un meg pár nap alatt a gyermek.

A jó játékot az jellemzi, hogy kedvet ébreszt, megindítja a fantáziát, újabb és újabb variációkat, lehetőségeket biztosít.

A mostani játékcsodákkal az a baj, hogy túlságosan készen vannak. Egy elemes, járni, ugatni tudó, farkát csóváló kiskutya egy- két hétig lehet nagyon érdekes, de előbb-utóbb felkerül a polcra, és csak akkor vesszük le újra, ha el kell kápráztatni vele valakit. Arról nem is szólva, hogy az efféle drága játékokat féltjük, nem alkalmasak arra, hogy szabadon játszanak velük, a gyerekek. Az egyszerűbb játékokban több lehetőség rejlik. A legkisebbeknek egy csomag gyurma, nagyobbaknak lego vagy indián fejdísz, a kislányoknak egy babaház apával, anyával, gyerekekkel megunhatatlan játék lehet, és külön előny, hogy folyamatosan bővíthetők.

 

Fiús anyukáknak gondot okozhat, adjanak-e gyermekük kezébe játékfegyvert?

A szíve mélyén minden anya érzi, hogy a gyermek lelkületére a fegyverrel való játék, sőt még az erőszak látványa is káros hatással van. Ugyanakkor a tiltás csak fokozza a vágyat és nem jelent megoldást. Persze a harcos játékokat nem lehet kiiktatni a fiúk életéből. Aki ilyet szeretne játszani, az megtalálja a módját, hogy kedvét töltse. Ha nem hagyjuk magára, hanem segítünk megfelelő keretet találni hozzá, akkor ámokfutó helyett esetleg János vitézzé változik vagy királyfivá, aki kiszabadítja a sárkány rabságából a királykisasszonyt.

Egy játék kard elég, amit apával együtt készíthet, csákóval vagy koronával amit anyával vág ki, és a fiú bátor, hős vitézzé vagy lovaggá lesz, aki a gyengéket védelmezi. Mindjárt másképp fest a kép mint ha villogó, kattogó géppuskával ereszt sorozatlövéseket mindenre, ami él és mozog.

Ez persze nem jelenti azt, hogy meg kell szabnunk, mit hogyan játszhat, mert akkor elvennénk a játék értelmét, örömét.

 A jó szülő úgy befolyásolja gyermeke játékát, hogy az észre sem veszi. És ha a keretet segítettünk kitalálni, hagyjuk fantáziáját szabadon szárnyalni, hogy megnyílhasson, elvarázsolhassa magát.

Biztosítsunk elegendő időt is, az ilyen pozitív mederbe terelt szabad játékra, mert eközben gyermekünk szervezete boldogsághormont, endorfint termel, amely mellékhatásként immunrendszerét, testi-lelki egészségét erősíti, ellentétben a durva játék keltette stressz-hormon ártalmaival.