Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermeki lélek sajátosságai

2016.01.30

A gyermeki lélek sajátosságai

 

Szeretet éhség   

Minden gyermek lelkében van   egy „érzelmi  tank” amelyet a ráirányuló szeretet megnyilvánulások töltögetnek.  A meleg   tekintet, a  simogatás, ölelés, a szeretetteljes gondozás, az öröm légköre. Ha ez az „érzelmi  tank” tele  van, úgy kiegyensúlyozott, harmonikusan fejlődik, ha     hiány van benne, akkor ennek mértékétől függően problémássá, nehezen kezelhetővé  válik.  

 

Játékosság

A gyermek játékos beállítottsága  a fejlődés legoptimálisabb  kerete. A  játék a kisgyermek legfontosabb, legfejlesztőbb tevékenysége.  játék közben önmagát fejleszti.

 

Érzelmek uralkodó szerepe,

 A kisgyermeket érzelmei vezérlik. Nem tanítani kell,  hanem  arra kell törekedni, hogy megszerettessük vele azokat a dolgokat, amit szeretnénk vele elsajátíttatni.

 

Önállóságra törekvés – utánzás

 A kisgyermek mindent el akar sajátítani, amit a nagyok tudnak, ő, még nem, ezért   döntő jelentőségű  számára a személyes példa, amelyet utánozhat. A későbbi erkölcsös viselkedést is így tanulja meg.

 Önbizalma is erősödik, ha lehetőséget teremtünk számára, hogy nekünk segítsen. Ha átélheti, hogy az ő  tevékenysége is értékes, hasznos.

    

 A hit spontán megélése

A gyermekek még közvetlen kapcsolatban vannak az érzékfeletti világgal. Az ő számukra  magától értődő valóság a szellemi szféra jelenléte közöttünk és bennünk.

Fontos ennek az állapotnak a megóvása, mert szilárd életalapot nyújt kibontakozásukhoz. A hitben erőre, bátorságra lelnek,  a tisztelet, és a hála átélése által pedig szeretetteljesebbekké válnak.