Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevelés mesterfokon

2016.01.13

 

Nevelés mesterfokon

 

Egy híres kutatóorvostól megkérdezték minek köszönheti a sikereit? Így válaszolt:

- Két éves lehettem, amikor éppen a tejes üveget akartam kivenni a hűtőből, de kicsúszott a kezemből a sima palack, leesett és a tartalma szétömlött a kövön – tejtengerré változtatva az egész konyhát.

Amikor anyám észre vette, nem kezdett el kiabálni vagy kiselőadást tartani, nem is büntetett meg, hanem összecsapta a kezét:

- Nahát Robert, micsoda fantasztikus tócsát csináltál! Tejből még nem is láttam ekkorát. Na, a baj már megtörtént, még szerencse, hogy nem tört össze az üveg. Tudod, ha az ember ilyen rendetlenséget csinál, végül fel kell takarítania és mindent szépen a helyére kell tennie. Hogy szeretnéd csinálni? Használhatunk szivacsot, papírtörlőt vagy nyeles felmosót. Melyik tetszik jobban?

A szivacsot választottam, és kettesben eltüntettük a kiömlött tejet. Ezután kivitt a kertbe, megtöltöttük az üveget vízzel. Biztatott, hogy találjam ki magam, hogy lehet biztonságosan cipelni. Hamar rájöttem a megoldásra.  Ez volt ám a lecke a javából és játék a javából.

Anyám megtanított arra, hogy nem kell félni a hibáktól. Ép ellenkezőleg. Minden tévedés lehetőséget nyújt, hogy elsajátítsunk valamit, amit még nem tudunk.