Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tim Stafford: Gyermeknevelés könnyen és gyorsan 15 napban

2016.01.13
  1. nap: Állj meg, és figyelj!

Amikor gyermeked  beszél hozzád, nézz a szemébe, fogd meg a kezét és teljes figyelmeddel hallgasd  őt! Próbálj ráhangolódni legbensőbb gondolataira és érzéseire.  Rövid lényegre törő kérdésekkel segítsd, hogy minél jobban ki tudja fejezni magát! Amikor befejezte mondanivalóját, mondj valami kedveset, amiből tudni fogja, hogy megérted, együtt érzel vele.

 

2. nap:    Beszélj halkan!

A suttogó hang mindenkit arra késztet, hogy oda figyeljen. Ez különösen igaz azokban  a családokban, ahol megszokták a hangos beszédet. A kiabálás annak a jele, hogy nem vagyunk urai önmagunknak.  A halk szó  nyugtató, bizalmat keltő hatással van másokra, és együttműködő készséget eredményez. Ahogy bennünk  félelmet, vagy bizonytalanságot kelt és ellenállást vált ki ha gorombán szólnak hozzánk, ugyanúgy gyermekünkből is.

 Legközelebb, amikor stressz vagy harag arra késztet, hogy kirobbanj, végy egy mély lélegzetet, imádkozzál türelemért és utána beszélj higgadtan, halkan! A csendesen kimondott szavak érzéseidet is meg fogják szelídíteni, és megnyitják az utat a békés megoldás felé.

 

 

 

  1. nap 

A fegyelmezés  cselekvő szeretet

Minden gyermeknek a saját érdekében  meg kell tanulnia, hogy a közösségi életben milyen szabályokat kell betartani, és milyen következményekkel jár, ha áthágja azokat. A nevelésnek ez az egyik legnehezebb területe.  Csak akkor leszünk eredményesek, ha igazságosak vagyunk és kitartóan következetesek.   A két szülőnek közös nevezőre kell jutni a szabályokban és a következményekben!

Fontos, hogy ne prédikáljunk, és ne dühöngjünk. Higgadtan, türelmesen, egyszerű szavakkal  indokoljuk újra és újra, miért szükséges úgy tenni ahogy kívánjuk , és mi lesz a következménye, ha nem tartja be a szabályokat.

 Közben legyünk megértőek! Ne haragudjunk rá mert ez a lecke nem könnyű. De ne engedjünk egy jottányit sem.

 

 

 

 

4. nap     Helyes újra kezdeni

Mindenkivel előfordul időnként hogy feszült, fáradt, és bántóan viselkedik. Meg kell tanulnunk  és meg kell tanítanunk gyermekeinket is megbocsátani és újra kezdeni. Megérteni azt aki megbántott vagy akit megbántottunk. Kimondani: „Ne haragudj!”  A másiknak pedig maradéktalanul  megbocsátani. Tréfásan összeakasztani a kisujjunkat és elmondani a varázsmondókát: „Szent a béke, szállj az égbe!” Majd elvágni és újra indulni  tiszta lappal, neheztelés nélkül.

Az újrakezdés az a folyamat, amely segít a szülőnek, gyermeknek, hogy türelmet, és könyörületet tanuljon.  Nem csak szülő - gyerek kapcsolatban biztos ez a recept. Próbáljuk ki házastársunkkal, munkatársunkkal vagy bárkivel. Garantáltan boldogabb lesz az életünk.

 

 

 

 

5. nap     Térj el a rutintól

Ha agyon vagy terhelve tennivalókkal, ha a hajszás program közéd és gyermeked közé áll, legyen bátorságod néha megváltoztatni a szokásos menetrendet! Fontosabb, hogy gyermekedre elegendő időt fordíts, mint hogy lakásod csillogjon-villogjon. Nem dől össze a világ, ha ebédkészítés helyett gyermekeddel együtt készítesz néhány szendvicset és a felszabaduló időben felhőtlenül játszol vele, élvezve az együttlétet.  Példásan ellátott gyerekek akikre alig jut idejük szüleiknek irigykedni fognak  csemetédre, ő pedig meg lesz győződve arról, hogy remek szülei vannak.

 

6. nap    Élvezzétek a nyugodt együttlétet!

Tölts egy kis időt miden nap gyermekeddel  meghitt együttlétben!  Zárd el a TV-t, kapcsold ki a telefont, és légy egészen az övé! Ülj mellé a szőnyegre és merüljetek el a játékban, vagy sétáljatok kéz a kézben, de ne a bevásárló utcában, hanem  parkban, erdőben, vagy egy nyugalmas helyen ráérősen, élvezve a természetet és egymás társaságát. Teremts meghitt helyzetet, amikor megnyílik és megosztja veled legbelsőbb gondolatait, érzéseit, titkait! Hallgasd figyelmesen!

 

7. nap    Fiatalítsd meg magad a mai napon!

Szakíts időt magadra is! –Teremtsd meg a feltételeket, hogy egy kis időt teljesen egyedül tölthess, amikor felfrissítheted a lelkedet, feltöltheted energiaforrásaidat! Csináld azt amiben örömöd telik! Olvass, bámuld a felhőket, foglalkozz a hobbiddal, menj el moziba!  Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, hanem hogy ajándékozd meg önmagadat  a kikapcsolódással.

Ne légy mártír! Nem mindegy, hogy kötelességből, vagy szeretetből teszed-e amit tenned kell. Keress egy  baráti családot, és kölcsönösen szervezzétek meg egymásnak a szabad időt.

 NE UGORD ÁT EZT A NAPOT!

 

 

8. nap  Hibák? -  Na és aztán!

Megint kiömlött a tej?  Na és? Ilyesmi veled is előfordul. A tejet fel lehet törölni, de az indulatos szavakat visszaszívni nem lehet.

Mielőtt a történteket súlyos szerencsétlenségnek nyilvánítanád, állj meg egy pillanatra. Végy egy mély lélegzetet, és nézz bele gyermeked szemébe. Félelem fog tükröződni benne. Nem csak attól tart, hogy ki fog kapni. Az a tapasztalat, hogy ügyetlen volt, fájdalmasabb a számára. Ezt akkor is érzi, ha nem szidod meg, hiszen ügyesnek lenni jó érzés,  ha hibázunk az pedig kellemetlen.

Csak annyit mondj: - „Nincs semmi baj, velem is előfordult már.”  - és tanítsd meg türelmesen, hogyan kell feltakarítani,

Az emberi természet alapvető sajátossága, hogy a hibák során tanul.  Minden tévedés alkalom  megtanulni valamit, amit még nem tudunk.

 

 

9. nap    Ne cimkézz, és ne csúfolódj!

A gyermek az első 7 évben ismerkedik önmagával

Amit azoktól hall, akiket legjobban szeret azt el is hiszi. Amelyik kisgyerek sokszor hallja,  hogy ő lusta, ügyetlen, buta, rendetlen stb. az ilyennek fogja megismerni magát.

Beszélj hát vele elismerően, bátorítóan, hogy a hibák helyett  a benne szunnyadó jó tulajdonságok növekedjenek.

Kivétel nélkül minden emberben csírájában benne rejtőzik valami különleges érték. Ha  azt keresed mi a jó a gyermekedben, akkor  meg is fogod látni. Az a kisgyerek akit értékelnek, értékesnek fogja érezni és ez jó hatással lesz fejlődésére. Ha problémáid vannak gyermekeddel,  kezdd el figyelni őt,  és  ragadj meg  minden alkalmat a dicséretre amikor valamit véletlenül jól csinál. Ne sajnáld tőle az elismerő szavakat. Meglátod, ha feltöltődött az elismerés keltette jó érzéssel, jelentős javulás áll be nem kívánatos viselkedésében is.

 

 

 

10. nap : Osszátok meg a munkát és a felelősséget!

Sok a dolgod és nagyon sietsz. „Könnyebb, ha én magam csinálom meg”  - gondolod, és ez így is van. De amikor türelmesen bevonod gyermekedet is a tennivalókba, sokkal fontosabb dolog történik, mint, az hogy mielőbb készen lesz a munka.

Amikor segíthet neked, azt tanulja, hogy ő is hasznos, értékes. Megtanulja a felelősségvállalást, megízleli a sikerélményt,  és örömét leli a feladatok teljesítésében. Akit kisgyermekkorban ettől elzártak, később már terhes kötelességként fogja megélni

Az ablak valószínűleg nem lesz olyan tiszta, a hajtogatás nem lesz olyan pontos ahogy te szereted,  de ha megkérdezed magadtól, hogy melyik a fontosabb, akkor tudni fogod, hogy az alkalmak, amikor megszeretteted vele a tennivalókat.

 

11. Legyél türelmes, ne rohanj!

Az idő viszonylagos dolog. Aki derűs lélekkel él, az sokkal nagyobb teljesítményre képes ugyan annyi idő alatt, mint aki görcsösen, zaklatottan teszi a dolgát.

 A gyermek még képes élvezni azt ami éppen van.

 Bevásárolsz éppen?  Leld örömöd benne! Játszd azt, hogy most gyermeked szemével nézed a világot, és meglátsz mindent, aminek örülni lehet!  Tanuld meg látni a szépet, a jót a jelen pillanatban! Az apró örömök szárnyakat adnak majd, és eredményesebb leszel.

 

12. Ünnepeld gyermeked páratlan mivoltát!

Minden gyermek egyedi, páratlan érték a maga mivoltában. Ki rózsa, ki ibolya, ki mimóza, esetleg kankalin.  Mindegyikben van valamilyen egyedülálló érték amivel gazdagítani tudja a világot.  Ezt, keresd, ezt ápold, óvd benne, mint egy jó kertész, hogy ki tudjon teljesedni benne az aki Ő.

Ne hasonlítgasd se testvéreihez, se másokhoz. Az effajta méricsgélés bántó, és semmi jóra nem vezet.

 

 

13. Édes kettesben pároddal

A gyermekvállalás legnagyobb buktatója, ha az a szülő, főleg az anya megfeledkezik a rangsorról, és gyermekeit életek párja elé helyezi.

 Minden gyermek ajándék, aki egy időre a szülők szeretetteljes gondoskodására van bízva, amíg meg nem tanul a saját lábábra állni. Ha a kicsi fontosabb lesz számunkra,  párunk  boldogtalannak fogja érezni magát, és ilyen helyzetben családunk légköre sem lesz boldog.

Aki időt szakít arra, hogy életben tartsa, ápolja párjával való szerelmi kapcsolatát, az szilárd alapot épít a családi boldogságnak.

.

14. Mutasd ki szeretetedet!

A gyermekek biztonságérzetét növeli, ha látják, hogy szüleik boldogok.

Számukra fájdalmasabb megélni a szülők közti veszekedéseket, mint azt amikor  rá haragszanak.

Ők a mi példánkból tanulják vagy nem tanulják meg a boldog párkapcsolatok titkát.  Mintát adunk gyermekeinknek, ha  egymás iránti  szeretetünket őszintén megéljük előttük is.

Az apa akkor tesz legtöbbet gyermekeiért, ha szereti az édesanyjukat,

ugyanakkor  a női természetnek adatott, hogy ezt a szeretetet ki tudja hozni, fenn tudja tartani párjában.

 

15. Érdemeld ki gyermeked bizalmát!

Legyél megbízható. Ha ígérsz neki valamit, akkor váltsd is valóra ígéretedet! Lehet, hogy számodra jelentéktelen dologról van szó, de gyermeked számára az nagyon fontos. Ezeken keresztül tanulja meg, hogy bízhat benned, számíthat rád minden körülmények között. Ha nem tartod fontosnak ezt a bizalmat erősíteni benne,  nem hozzád fog fordulni ha segítségre lesz szüksége, hanem bizonytalan barátokhoz.

Ha azt tanulja tőled, hogy nem nagy ügy, ha nem váltjuk be ígéreteinket, akkor ő sem fogja fontosnak tartani, és talán soha nem fogja felismerni a becsületesség értékét.

Csak olyat ígérj meg, amiről tudod, hogy meg tudod tenni.. A beváltott szó téged is örömmel tölt el, és megerősíti a köztetek lévő szeretetet.